Ceket: Normal kuplarda tekli, ikili veya üçlü, kruvaze modelde ise iki, dört, altı düğmeli kapanış olabilir. Yakası, şal veya erkek yaka tarzı olabilir. Ceket ne bol olup üstten dökülmeli ne de vücuda yapışıp emanet gibi durmalıdır. Ceketin kol uzunluğunda altın formül, kollar serbest bırakıldığında kol boyunun baş ve işaret parmağın ayrımını geçmemesidir. Ceketin etek ucundan astarı sarkmamalı, omuzları dar veya abartılı geniş olmamalıdır.
Pantolon: Pantolonunuzu seçerken rahatlığına ve kumaşına özen gösterin. Rahat hareket edebilmek için pantolonun bel ve ağ kısmının rahatlığı önemlidir. Pantolon dar ya da eşofman gibi bol olmamalı, paça uzunluğu iyi alınmalıdır. Pantolon paçaları, ne kısa ne uzun olmalı, ayakkabı üzerinde kıvrım kıvrım birikmemelidir. Paçanın, ayakkabının topuğundan bir parmak kısa olması idealdir.
Gömlek: Gömleği de ölçüye göre diktirmek ya da hazır almak mümkündür. Ne ceketin içinde pot yapacak kadar bol ne de terletecek ve vücut hatlarını belli edecek kadar dar olmalıdır. Geleneksel renk beyazdır. Ancak takımın rengine, gelinliğin stiline veya damadın özel beğenisine göre farklı renkler de seçilebilir. Kemik rengi, bordo, lila veya beyaz üzerine işlemeli bir gömlek de tercih edilebilir. Manşet, ceket kolundan bir parmak çıkmalıdır. Yaka ölçüsü de önemlidir. Boynu sıkmamalı, geniş ya da dar olmamalıdır. Genelde beğenilen model Atatürk yaka beyaz bir gömlek ve İngiliz tarzı kısa bir kravat ya da papyondur.
Kuşak: Pantolonun beline kuşak sarılacaksa pililerin alta dönük olması gerekir. Çok kalın olmayan saten kuşak damatlığı şık gösteren aksesuarlardandır.
Yelek : Son dönemde damatlıklarda yelek kullanımı sıkça görülmekte. Böylece düz renk takım elbiseyle uyumlu renkte, düz veya küçük desenli kumaştan yelek kıyafete şık ve modern bir hava katabilir. Yelek bol olmamalı, ancak düğmelendiğinde de göğüs kısmını sıkmamalıdır.
|