Söz kesmeye gelineceği kız evine bildirilip tarih alındıktan sonra, erkek tarafı aile büyükleriyle birlikte kız evine gider. “Allahın emri Peygamberin kavli” ile kız istendikten ve kızın aile büyükleri de onay verdikten sonra, gelin ve damat adayına ‘söz yüzükleri’ takılır. Söz yüzüklerini bir aile büyüğü takar ve yüzükler takılırken gençlerin mutluluğuna dair geleneksel bir konuşma yapılarak alyansları birbirine bağlayan kurdele kesilir, evliliğe doğru ilk resmi adım atılmış olur.
Söz kesildikten sonra, gelin ve damat adayı aile büyüklerinin ellerini öper, uygun dualar okunur ve sonraki safhaların tatlılıkla gitmesi için şerbet içilir, lokum posta çikolata ikram edilir. Evliliğin sonraki aşamaları yani nişan ve düğün tarihleri, kız evinin istekleri konuşulur. Nişan ve düğün tarihleri genel hatlarıyla tespit edilir.
Ülkemizdeki bazı yörelerde söz kesmeye “ Küçük Nişan “ adı da verilmektedir. Kızın verilmesi kesinleştikten sonra yüzükler takılır ve oğlanın evinden getirilen bir başörtü de kızın başına bağlanır. Dolayısıyla kızın başı bağlanmış, sözü kesilmiş olur.
Kız istemeye ve söz kesmeye giderken erkek tarafının; gümüş, kristal, porselen şık bir tepsi ya da tabak içerisinde söz çikolatası götürmesi adettendir. Kuşkusuz kız evine giderken çok şık bir çiçek yaptırmayı da ihmal etmemek gerekir. Söz çiçeği olarak genellikle kırmızı gül tercih edilir. Ancak mevsime göre orkide, ya da gelin adayının en sevdiği çiçeği seçmek de güzel bir jest olabilir.
Söz töreninde kızın giysisi abartılı olmamalı sade ve şık bir model seçilmelidir. Gelin adayının yarı abiye, sade hatlı bir elbise giymesi, makyaj ve saç modelinin abartısız olması, damat adayının ise koyu renk şık bir takım elbise ve uyumlu bir kravat seçmesi, saç ve sakal tıraşını yaptırmış olması yerinde olacaktır.
|